ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI
SILNÝ HLAS NEZÁVISLÉ AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBY

CZ EN
ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI
SILNÝ HLAS NEZÁVISLÉ AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBY

Anna Herza Tydlitátová

Emerging Producers 2018/2019

Závěrečná zpráva

Workshopu Emerging Producers jsem se díky podpoře od APA a FAMU zúčastnila jako zástupkyně České republiky v turnusu 2018/2019. První část probíhala na festivalu MFDF Ji.hlava a druhý během Berlinale.

Součástí workshopu byly prezentace rozpracovaných projektů, networking uvnitř skupiny i navenek a mimo samotné akce i významná celoroční podpora od organizátorů. Do té patřila možnost účastnit se několika dalších festivalů nebo industry eventů (Torino Film Lab, CineLink Industry Days…), propagace nás - účastníků i účastnic - i našich aktuálních dokumentárních projektů (partnerství se Cineuropa). Důraz je, ovšem, kladen nikoliv na projekty, jako u většiny workshopů tohoto typu, ale speciálně na formování (a re-formování představ o) pozici producentů a producentek v tomto odvětví.

Na workshopu jsem cenila zejména “peer-to-peer” formu předávání zkušeností; tedy vytvoření prostoru jen a pouze pro samotné účastníky a účastnice, kdy bylo možné sdílet radosti i strasti více méně začínajících producentských firem.

Takový prostor mi dal mnohem víc, než mnoho “znalostních” workshopů předtím. Myslím, že jsme nikdo nepřijeli s úmyslem čerpat další informace, ale spíše rozšiřovat své sítě o potenciální spolupracovníky a spolupracovnice a otevírat diskuzi o fungování současného dokumentárního trhu. Takové podhoubí organizátoři vytvářeli a drželi skvěle v kombinaci s dalším programem. Vážila jsem si takového bezpečného prostoru a řekla bych, že účinek byl ještě podtržený pestrou, ale přitom výborně sladěnou, skupinou.

Workshop bych doporučila těm, kteří si na něj udělají čas - nejhodnotnější chvíle byly právě ty, kdy se nedělá žádný předem strukturovaný program, ale “jen” nastaly chvíle volné diskuze nad tématy, které se na oficiálních platformách zas tak často neřeší - jako finanční udržitelnost podnikání dokumentů, kde “skutečně” vydělávat peníze, jak se staráte o vlastní psychické zdraví ve věčné nejistotě trhu, jak balancovat kreativní, manažerské (a všechny další) stránky producentství. Myslím, že není náhodou, že většina z nás prošla výrazným posunem v představách svého producentství a projektů, se kterými do workshopu přicházeli.

Na workshop navázala stmelená komunita, ve které si stále radíme a předáváme zkušenosti, kontakty, informace. Koneckonců, takové spojení je, podle mne, nejlepší základ koprodukčních partnerství.