Tomáš Michálek

EAVE Producers Workshop 2020

Závěrečná zpráva, EAVE, Tomáš Michálek

Měl jsem možnost zúčastnit se jednoho z nejvýznamnějších workshopů pro producenty audiovizuálních děl EAVE. Jelikož jsem se účastnil v roce 2020, tak celou mou účast lze shrnout jako nestandardní, unikátní, neopakovatelnou. Koncem února jsem se všichni setkali v Lucembursku na prvním workshopu, kde jsme začali pracovat ve skupinách na analýzách celovečerních hraných scénářů ve vývoji. Byl jsem ve skupině A, kterou vedla chorvatská producentka Ankica Ilic Turic, která díky své otevřenosti, upřímnosti lidskosti a neotřelému humoru zcela získala naší náklonost. Workshop byl z důvodu nastupující pandemie Covid 19 v Evropě nuceněn ukončen o den a půl dříve než bylo plánováno. Řada účastníků nebyla s to vyhledat alternativní dopravu zpět domů, tak se začala vytvářet nejrůznější společenstva cesty domů já osobně jsem musel jet s holandskými kolegy v kufru auta pět hodin do Amsterdamu, odkud měl letět toho dne poslední přímý let do Prahy.

Od té doby začal probíhat celý workshop online prostřednictvím platformy zoom. Narozdíl od běžných ročníků jsme se každých čtrnáct dní pravidelně setkávali jako skupina, kde jsme se navzájem informovali o stavu našich projektů i pandemickém stavu v našich zemích. EAVE nám uspořádalo workshop 1 1/2, který spočíval například z několikadenního kurzu s ekonomickou expertkou Lindou Beath o nastavení firemní strategie vývoje, nebo marketingové rozvahy o tvorbě marektingových stategií s marketingovou expertkou Sarah Calderon. Tento mezi-workshop se odehrál jednotlivě od 14. května do 7. června.

První část oficiálního druhého workshopu proběhl od 28.září do 2. října a který sestával především z přednášek a plenairies, abychom měli čerstvá záda a myšlenky pro druhou část workshopu, který sestával z individuálních meetingů a prací ve skupině. Tento workshop probíhal osm dní od rána do večera mezi 19. a 26. zářím.

Třetí workshop byl přesunut na prosinec s přáním, že se nám podaří opět setkat osobně. To se bohužel nestalo, ale i tak byl tento workshop plný intenzivních příprav a one-to-one meetingů s decision makery, kterých byl letos díky online participaci rekordně vysoký počet.

Tímto workshop 12. prosince oficiálně skončil, avšak EAVE nám uspořádalo koncem května 2021 speciální závěrečný workshop v Chorvatsku, kde proběhne slavnostní zakončení, oslava a předání diplomů. Všichni doufáme, že se toho budeme moci fyzicky zúčastnit.