Barbora Příkaská

CEE Animation Workshop 2019/2020

Písemná zpráva o účasti na CEE Animation Workshopu 2019/2020

CEE Animation Workshop se zaměřuje na vývoj animovaných projektů a zabývá se vzděláváním producentů v animované tvorbě. Formou přednášek, seminářů, případových studií, osobních konzultací a prací ve skupinách se zaměřuje na komplexní vývoj konkrétního projektu, se kterým workshop absolvuje dvojice producent-režisér.

CEE Animation Workshop 2019/2020 měl proběhnout ve třech týdenních blocích na třech různých místech, konkrétně v Lublani, Tallinnu a v Třeboni, protože jde o města, kde se pravidelně konají festivaly animovaného filmu. S ohledem na pandemii Covid19 se účastníci workshopu setkali jen jedenkrát, a to v rámci prvního bloku, který proběhl v termínu od 29. listopadu do 6. prosince 2019 v Lublani.

Všechny projekty byly rozděleny do dvou skupin, každá měla dva „group leadery“. Naši skupinu vedl dánský producent Ole Wendorff-Østergaard a britský scenárista Phil Parker. S Olem jsme probírali rozpočet, finanční plán a časový harmonogram, s Philem storyline, scénář pilotní epizody, charaktery a cílovou skupinu. S oběma pak koncept projektu a jeho prezentaci televizní producentům. Druhou část tvořily přednášky, které vedli filmový profesionálové a které se věnovali např. nastavení production pipe line, cash flow, rozboru koprodukčních smluv, marketingové a distribuční strategii, možnostem financování celovečerních, krátkých filmů a seriálů.

Po vyhlášení nouzového stavu se workshop přesunul do online prostoru a zbytek programu proběhl přes Zoom. S ohledem na to se upravil i program, který byl trochu volnější, přesto stále poměrně intenzivní. Navíc přibyl čtvrtý modul, který proběhl v říjnu a věnoval se zpětné vazbě na tzv. production package (který obsahuje základní info o projektu, synopsi, režijní a producentskou explikaci, životopisy tvůrců, výtvarné návrhy, rozpočet, harmonogram a finanční plán) a pěti minutový video pitch, který jsme měli k našim projektům vytvořit.

Výstupem z workshopu byl production package a video pitch s prezentací projektu. Balíček dostali k dispozici filmoví profesionálové, kteří v rámci Visegrad Animation fora hledají nové projekty, a se kterými jsme si v rámci posledního, listopadového bloku domlouvali 1:1 meetingy a projekt jim prezentovali.

CEE Animation Workshop byl ukončen 27. listopadu 2020 a shledala jsem ho velmi přínosným.

V Praze, dne 14. prosince 2020

Barbora Příkaská