ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI
SILNÝ HLAS NEZÁVISLÉ AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBY

CZ EN
ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI
SILNÝ HLAS NEZÁVISLÉ AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBY

Miloš Lochman

ACE PRODUCERS 28 2018/2019

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA – ÚČAST NA PROGRAMU „ACE PRODUCERS 28“

SHRNUTÍ
Program ACE PRODUCERS 28 proběhl na třech workshopech od října 2018 do dubna 2019 a byl zakončen na každoročně pořádaném sjezdu ACE producentů, který se konak v Kodani a časově navazoval na náš poslední workshop v Amsterdamu.

JEDNOTLIVÉ ČÁSTI
Do programu jsem se přihlásil s projektem celovečerního filmu scénáristky Barbory Námerové a režisérky Terezy Nvotové s názvem „Světlonoc“. Musím konstatovat, že načasování programu bylo pro nás zcela ideální.

První workshop v Helsinkách byl zaměřen na scénář a jeho vývoj a paralelně s ním probíhal i scénáristický workshop Scripteast, kterého se účastnily Barbora s Terezou. Mohli jsme tedy po skončení obou bloků zhodnotit feedback a podněty z obou platforem a posunout velmi rychle scénář do další verze.

Druhý workshop se konal v Praze v listopadu 2018 a byl zaměřen na financování filmu. V té době jsme na financování usilovně pracovali a workshop nám pomohl zhodnotit naše možnosti a sestavit smysluplný model financování a také navázat první kontakty s významnými sales agenty, kteří byli na workshopu přítomni. Zvlášť cenná byla možnost obhájit sestavený model financování ve fóru producentů, sales agentů, zástupců jednotlivých fondů a Eurimages. Myslím, že tato příležitost nám později ušetřila spoustu času ve formě pokusů a omylů v procesu financování.

Třetí workshop se konal v Amsterdamu v dubnu 2018 a byl zaměřen hlavně na strategii rozvoje našich produkčních společností a velice praktické věci, jako řešení právních konfliktů a sporů, možnosti casting v rámci Evropy a v zámoří.

Na závěrečný workshop bezprostředně navazoval každoroční sraz ACE Producers, který konal v Kodani. Tam jsme se coby hosté Danish Film Institute mohli zúčastnit case studies jednotlivých čerstvě dokončených koprodukčních projektů a různých master class, ale hlavně jsme mohli osobně poznat ostatní producenty ACE Producers.

ZÁVĚR
Hlavní síla ACE Producers bezpochyby spočívá v ve velmi dobře propojené síti nejen producentů, ale i zástupců fondů a filmových institucí, sales agentů. Osobně jsem velmi rád, že jsem měl i díky podpoře APA možnost program absolvovat a že jako nový člen mohu využívat kontakty celé sítě, jednoduše si ověřovat konkrétní možnosti koprodukce a spolupráce s producenty v různých evropských zemích (a navíc i v Kanadě), ale hlavně že mi členství dává možnost v budoucnu pracovat s prověřenými producenty, kteří mají podobný přístup k výrobě evropských koprodukcí.

V Praze dne 30. 04. 2020

Miloš Lochman, moloko film