ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI
SILNÝ HLAS NEZÁVISLÉ AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBY

CZ EN
ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI
SILNÝ HLAS NEZÁVISLÉ AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBY

Jan Macola

ACE PRODUCERS 28 2018/2019

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA – ÚČAST NA PROGRAMU „ACE PRODUCERS 28“

Program ACE PRODUCERS 28 proběhl v rámci třech workshopů od října 2018 do dubna 2019 a byl zakončen na každoročně pořádaném sjezdu ACE producentů, který se konal v Kodani a časově navazoval na poslední workshop v Amsterdamu.

JEDNOTLIVÉ WORKSHOPY

Do programu jsem se přihlásil s projektem celovečerního filmu scénáristy režiséra Petra Václava „Vzkříšení“.

První workshop v Helsinkách byl zaměřen na scénář a jeho vývoj. Důraz byl kladen na teorii analýzy scénáře, jejich typologii a způsoby řešení problémů při jejich vývoji. Vzhledem k tomu, že jsme na vývoj scénáře Petra Václava dostali krátce před workshopem grant Státního fondu kinematografie, získal jsem v jeho průběhu řadu v praxi využitelných poznatků. Velkým přínosem bylo také aktivní zapojení ostatních účastníků / producentů, kteří poskytovali bezprostřední zpětnou vazbu na projekt jako takový i jeho prezentaci.

Druhý workshop se konal v Praze v listopadu 2018 a byl zaměřen na financování filmu. To mi poskytlo příležitost sestavit první reálný finanční plán projektu a konfrontovat ho jak s ostatními producenty, tak s experty. Zvlášť cenná byla možnost obhájit sestavený model financování ve fóru producentů, sales agentů, zástupců jednotlivých fondů a Eurimages.

Třetí a závěrečný workshop se konal v Amsterdamu v dubnu 2019 a byl zaměřen hlavně na strategii rozvoje našich produkčních společností a praktické aspekty jejich provozu, jakými jsou například řešení právních konfliktů a sporů. Velmi zajímavé bylo rovněž setkání s předními evropskými casting agenty. Vzhledem k tomu, že "Vzkříšení" plánujeme natočit v angličtině, získal jsem řadu potřebných informací a cenných kontaktů.

Na závěrečný workshop bezprostředně navazoval každoroční sraz ACE Producers, který se konal v Kodani. Tam jsme se coby hosté Danish Film Institute mohli zúčastnit case studies jednotlivých čerstvě dokončených koprodukčních projektů a několika master class, ale především jsme mohli osobně poznat ostatní producenty ACE Producers.

SHRNUTÍ

Účast na ACE Producers rozhodně doporučuji všem producentům, kteří za sebou mají první projekty s mezinárodním přesahem a chtějí se v tomto směru dále rozvíjet. V řadě aspektů workshop navazuje na znalosti, které producenti můžou získat v rámci programu EAVE. Za velmi cennou považuji možnost strávit tři týdny se zahraničními producenty v podobné fázi vývoje jejich kariéry. V každodenní konfrontaci s nimi si člověk uvědomí vlastní silné stránky, i oblasti, ve kterých musí své znalosti prohlubovat a probere s nimi každodenní problémy, s nimiž se setkávají při vedení svých produkčních společností.

Úroveň přednášejících a konzultantů považuji za velmi vysokou. V naprosté většině se jednalo o lidi aktivní v praxi evropské filmové produkce.
V mém případě se navíc účast na workshopu zúročila i díky tomu, že jsem mezi účastníky potkal budoucího italského koproducenta momentálně dokončovaného filmu Petra Václava "Il Boemo".

Jsem velmi rád, že jsem měl i díky podpoře APA a SFK možnost program absolvovat a že jako nový člen mohu využívat kontakty celé sítě, jednoduše si ověřovat konkrétní možnosti koprodukce a spolupráce s producenty v různých evropských zemích.

V Praze dne 23.02. 2021

Jan Macola, Mimesis Film