Marek Novák

Emerging Producers 2021

Emerging Producers 2021 - závěrečná zpráva z workshopu

Workshop Emerging Producers je zaměřen na networking a rozvíjení znalostí producentů zejména dokumentárního obsahu, avšak většina aktivit a diskusí je relevantní univerzálně.

Dovedu si představit, že za standardních podmínek, kdy se workshop realizuje ve tvou týdenních setkáních (Jihlava, Berlín), jde o inspirativní záležitost, ve které se v dobrém poměru mísí neformální networking se skupinou cca 20 evropských producentů a pozvaných hostů, s nimiž lze v sympatické skupině debatovat o tématech a výzvách, které jsou vlastní současné evropské nezávislé audiovizi.

Ročník 2021 byl však zasažen pandemií a celý se odehrál v online (Zoom) prostředí. První týden byl ve znamení snahy o "zrcadlení" offline/online provedení workshopu, což prakticky znamenalo strávit denně cca 10 hodin u zapnutého Zoomu. Všem bylo velmi brzy jasné, že limity online komunikace dělají z takového formátu podstatně méně přínosnou záležitost.

Osobně bych si troufal říct, že formát producentského workshopu, jehož esencí je mj. vytvoření mezilidských kontaktů, téměř nemá smysl v online prostředí realizovat. Zároveň bych jedním dechem dodal, že se rozhodně nejedná o kritiku organizátorů, kteří museli covidové situaci čelit, snažili se formát adaptovat a intenzivně komunikovali s účastníky o možnostech zlepšení.

V druhé části workshopu již bylo patrné přizpůsobení online formátu, zejména kratší dobou trvání jednotlivých aktivit a jejich soustředění do menších skupinek, což dle mého názoru online provedení workshopu pomohlo.

Co se týče náplně aktivit workshopu, lze jej doporučit producentům se zaměřením na dokumentární tvorbu, kteří jsou spíše na začátku kariéry a chtějí navázat kontakty se spřízněnými evropskými profesionály.

Marek Novák

Praha, 21.9.2021