Alice Zárubová Tabery

dok.incubator CZ 2021

Zpráva o účasti v programu dok.incubator CZ 2021

Programu Dok.incubator jsem se již několikrát v minulosti osobně zúčastnila (s projekty Jan Jedlička: Stopy krajiny a Na značky!) a vždy to byla velmi přínosná zkušenost. Tentokrát jsme se s dalšími tvůrci filmu zúčastnili s projektem Adam Ondra: posunout hranice, který byl v porovnání s ostatními projekty v ranější fázi, ale který jsme věděli, že chceme do konce roku 2021 dokončit, a proto jsme byli za možnost projít workshopem vděční. Workshop 2021 byl ovlivněný pandemií, část proběhla online, část fyzicky. Byl rozšířen o první online setkání na jaře 2021. Během této časti Dok Incubatoru bylo přínosné se seznámit s ostatními projekty i účastníky, nicméně návazné konzultace ve střižně pro nás online příliš nefungovaly, jelikož kromě získaného feedbacku se na střihu samotném na dálku pracovat nedalo. Proto jsme byli rádi, že druhá část workshopu v srpnu 2021 již proběhla fyzicky – v Olomouci. Pravděpodobně nejdůležitější pomocí byla práce na střihu filmu s tutorem Francoisem Sculierem a prezentace různých verzí střihu i ostatním tutorům a učastníkům. Důležité pak byly individuální schůzky se zástupci nejvýznamnějších světových dokumentárních festivalů a se sales agenty. Ty proběhly z části fyzicky během 2.workshopu v Olomouci, z části během 3. online části workshopu na podzim 2021. Načasování 3. části workshopu bylo pro nás velmi dobré, jelikož jsme se blížili ukončení střihu – film jsme na jednu stranu mohli již prezentovat, na druhou stranu ještě zapracovat do finální podoby některé užitečné postřehy. S Head of Studies – švýcarským producentem Vadimem Jendreyko jsme také probrali všechny producentské a právní aspekty vzniku filmu a jeho festivalovou, distribuční a marketingovou strategii.