Petra Oplatková

ESO DOC European Social Documentary Workshop 2015

ESO DOC 2015  European Social Documentary Workshop

Závěrečná práva stipendisty

Petra Oplatkova / SIRENA FILM / Projekty Důvěrné (eng. Confidential) a AUNTS (Tetky)

Workshopu ESoDoc jsem se, díky stipendiu APA, zúčastnila v průběhu celého roku 2015. Úvodem základní informace: ESoDoc je vzdělávací program zaměřený na vývoj dokumentárních filmu a transmedia projektů se sociální tématikou a potenciálem kampaně. Program je zaměřen  na mladé evropské dokumentární režiséry a producenty, kreativní producenty, novináře,  transmedia designer, game developery, grafické designéry a pracovníky nevládních organizací (lidská práva, konfliktní zóny, vyloučené skupiny obyvatelstva apod.) s projekty odpovídajícího profilu. Samotný program se skládá ze tří intenzivních týdenních workshop. Workshopu se každoročně účastní okolo 25 - 30 projektů –profesionálů,  Metodologicky se střídá intenzivní práce ve skupinách (tzv. Group Sessions – 15 osob max),  individualní setkání s experty nad projektem (tzv. one to one meetings), a Master Classes expertů.

SESSION 1:  6 dnů – květen – Bolzano, Itálie;

První workshop byl zaměřen na analýzu participujících projektů z hlediska scenáře a vývoje s cílem upevnit celkovou koncepční soudržnost projektů. Projekty byly diskutovány ve skupině (intenzivní  feedback jak expertů tak účastníků). Společné přednášky se týkaly participativních TV projektů finské televize YLE, transmedia projektů Leny Thiele (Miqo Studios – NETWARS) a softwaru Korsakov Floriana Thalhofera ( interaktivní a nelineární projekty).

SESSION 2:  6 dnů- červen Tromso, Norsko;

V průběhu tohoto modulu je kladen důraz na přípravu co nejlepší packaging a presentace projektů pro modul 3 – Setkání s TV producenty ( Commisioning Editors).  Účastníci byli rozděleni do 2 skupin – příprava presentace lineárního projektu – tutor Fernanda Rossi, a příprava presentace interaktivního projektu – tutor Mark Atkin. Intenzivní práce na presentaci vlastního projektu – jak ve skupině, tak one to one meeting s experty.

SESSION 3: Setkání s TV producenty (comissioning editors) - 6 dnů – září – Palermo, Itálie

Poslední modul je věnovan důsledně pitchingu a one-to-meetings s pozvanými TV Producenty.  Workshop probíhal společně s workshopem DOCUMENTARY CAMPUS a Italian Docs Screenings, takže možnosti networkingu byly ještě širší.

Konkrétní přínos mé účasti na workshopu ESoDoc 2015:

• Projekt – významný posun ve vývoji obou projektů

• Profesní zkušenosti – skutečné sdílení know-how z oblasti dokumentární produkce – jak ze strany tutorů a expertů, tak i účastníků.

• profesní vazby (networking).

Hodnoceni: Workshop ESoDoc je vysoce hodnotný a vhodný relevantně zaměřené projekty.

Ještě jednou – velice děkuji a vážím si udělené podpory APA.

Petra Oplatková / SIRENA FILM

Producent