ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI
SILNÝ HLAS NEZÁVISLÉ AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBY

CZ EN
ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI
SILNÝ HLAS NEZÁVISLÉ AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBY

Anna Herza Tydlitátová

EX ORIENTE 2016/2017

Vyhodnocení účasti na kurzu Ex Oriente 2016/2017

 

Anna Herza Tydlitátová – Satanic Girls: Women on the Move

 

 

Workshop Ex Oriente vznikl jako první program zaměřený na vývoj autorských dokumentárních filmů ve východní Evropě. Má dlouho a úspěšnou tradici v napomáhání vzniku snímků, které jsou divácky sdílné, dobře přijímané kritikou a zároveň často vysoce oceňované na světovém trhu. Rozhodli jsme dát na dobrou zkušenost, kterou režisér Bohdan Bláhovec s výukou formou workshopu měl, a přihlásit i projekt Satanic Girls. Na workshop jsme čeští zástupci byli tři – doplnily nás Testosteron Story A. Culkové a The Sound is Innocent J. Švarcové.

 

Workshop probíhal po dobu 10ti měsíců, od června 2016 do března 2017. První část programu proběhla v chorvatském Splitu; pomohla nám lépe konkretizovat představu scénáře i režijního přístupu. Druhý díl se uskutečnil v rámci MFF Jihlava; zde jsme si, přesněji, definovali rozpočet, finanční plán a mezinárodní potenciál látky. Poslední část workshopu se uskutečnila v rámci East European Forum na festivalu Jeden svět. Na závěrečném pitching zde byla, k naší veliké radosti, našemu filmu udělena cena The Golden Funnel Award za nejúspěšnější vývoj mezi projekty.

 

Ex Oriente má špičkové vedení lektory a dobře zvládnutou i logistiku výuky. Od dalších účastníků je feedback často stejně přínosný, jako od vyučujících. Na workshopu panuje otevřená a kreativní atmosféra, která výrazně napomáhá cílenému vývoji projektů. Vedení pracuje i se svými alumni, pro které je připravena možnost účastnit se různých festivalů, pitchings, finančních fór a marketů, s možností využití účastnických slev a stipendií. Dokončené projekty jsou prezentovány na VOD platformách, určených zástupcům mezinárodní filmové industry.