Jakub Pinkava

ACE TRAINING DAYS 2017

ACE Training days – Praha 2017

Na přelomu června a července 2017 jsem se zúčastnil, za přispění APA, třídenního workshopu ACE Training days. Jak sám název a časové ohraničení naznačuje, více než o vyčerpávající událost se jednalo o nahlédnutí pod pokličku ročního kurzu od ACE Producers. Přesto však nemůžu hodnotit tento kurz jinak než pozitivně a uspokojeně - od pitchingu, přes právní a finanční aspekty koprodukcí, až po dlouhodobé nahlédnutí do tří typů funkčních evropských produkčních firem. Ze zmíněných důvodů nelze mluvit o detailním probrání tématiky, nicméně i takto krátký program dokázal připomenout, vyzvednout a upozornit na nejčastější chyby a na to, jak se jich vyvarovat.
Hlavním benefitem pro mne byla plná otevřenost jednotlivých přednášejících a jejich míra přípravy na jednotlivé přednášky (včetně českých participantů, tedy Jiřího Konečného a Pavla Strnada). Teoretické průpravy byly vždy doplněny o case studies, které byly aktuální a velmi dobře podkreslovaly teoretické přípravy.
V rámci tří dnů byl i prostor k debatám o jednotlivých projektech. Co do rozsáhlosti probírání projektů byly debaty sice opravdu stručné, ale domnívám se, že každému z účastníků, včetně mě, byly zodpovězeny základní položené otázky, hlavně k tématu právních aspektů mezinárodních koprodukcí, které dostalo největší prostor v rámci probíraných tematických okruhů. Trochu nadbytečný se zdál rychlokurz pitchingu, jelikož probíhal velmi povrchně až zkratkovitě.
Jediné, co kurzu chybělo, byl mezinárodní networking mezi účastníky kurzu a to z toho důvodu, že jsme se všichni znali navzájem z předchozích let. Bylo příjemné se potkat a popovídat si o našich současných projektech, ale v takovém to případě bych kurzu raději neříkal mezinárodní. Což si samozřejmě vysvětluji omezeným počtem přihlášených na tento workshop a lze předpokládat, že v následujících letech bude mezinárodní účast vyšší a větší (jelikož se jednalo o historicky první ročník tohoto kurzu).
Co se samotné organizace kurzu týče, byla bezproblémová.
Kurz je rozhodně doporučeníhodný.

Jakub Pinkava PINK Productions