Martina Štrunc

Závěrečná zpráva
  -­‐
Producer's Workshop/Festival du Cannes

V květnu 2017 jsem se za přispění APA účastnila programu Producer's Workshop, který probíhá v rámci Filmového festivalu v Cannes.

Sedmidenní program je sestaven z přednášek vedených renomovanými odborníky z řad producentů a jiných relevantních osobnostní z filmového byznysu.  Účastníci procházejí řadou přednášek a seminářů. To vše je obohaceno o doprovodné akce "happy hours" a organizovanými prolídkami filmového trhu.
Před vycestováním na akci jsem se domnívala, že jde o tréningový program určený pro již aktivně působící mladé producenty, který prohloubí naše znalosti a schopnosti. Po absolvování kurzu si dovoluji tvrdit, že workshop je určen začátečníkům a těm, kdo se dosud produkováním nezabývali a rádi by začali. Kurzy jsou zaměřeny na věci, které považuji za základní znalosti. Mnoho času bylo věnováno definování pojmů (development, synopse, treatment apod), rozebírání zákonnitostí úspěšného pitchingu a probírání programů Creative Europe -­‐ Media či Eurimages jako možných zdrojů financí na vývoj, resp. výrobu filmu. Za velmi přínosné z hlediska networkingu považuji happy hours, tedy setkání všech účastníků workshopu u koktejlu.

Producer's Workshop bych doporučila těm, kdo s producentskou činností teprve začínají. Pokročilejším profesionálům doporučuji spíše účast na Producer's NetWork, která je ale podmíněna jedním dokončeným celovečerním filmem.

Martina Štrunc
martina@silkfilms.cz