Veronika Kührová

Místo konání: Amsterdam

Kurzovné: 1.210.- EURO

Pořadatel: IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam

IDFAcademy Summer School je šestidenní workshop pro filmaře, pracující na svém debutovém či druhém celovečerním snímku. V rámci workshopu mají mladí tvůrci možnost setkat se s filmovými profesionály z celého světa. Program kombinuje individuální konzultace s přidělenými tutory a společné projekce a přednášky. Workshop je určen pro jednotlivce režiséry nebo dvojice režisér-producent.

Workshopu se účastnilo 16 projektů, z nichž 5 bylo ve fázi střihu a 11 ve fázi vývoje nebo v procesu natáčení. Každému projektu byl přidělen tutor, se kterým se účastníci každé ráno setkávali a konzultovali své náměty nebo trávili dlouhé hodiny ve střižně. Naším tutorem byl světoznámý kameraman Ed Lachman se kterým jsme měli možnost se intenzivně věnovat našemu námětu a každý den řešit nový aspekt filmu, od vizuálního pojetí po práci s protagonisty. V druhé části dne jsme byli rozřazeni do skupin (každý den v jiném složení) a 1,5 h měli možnost konzultovat s někým z ostatních tutorů, mezi nimi například dánský střihač Jesper Osmundsen, britská režisérka Kim Longinotto nebo dánská sales agentka Gitte Hansen.

Večerní program spočíval většinou v projekci filmů tutorů a následné masterclass tvůrců, ale také ve volných aktivitách, jako projížďka po Amsterdamských kanálech, při kterých jsme měli možnost se více seznámit i ostatními účastníky workshopu a diskutovat nad našimi projekty nebo rozdílném přístupu ke kinematografii ve více uvolněné atmosféře.

„Letní škola“ s IDFA byl skvělý a velmi inspirativní zážitek, především díky možnosti setkat se osobně s osobností Edem Lachmanem a diskutovat s ním nad jeho i naším připravovaným filmem. Věnoval nám spoustu času a přivedl nás na nové cesty, jak ke snímku, ale i ke kinematografii celkově, přistupovat. Velmi si vážím i setkání s ostatními začínajícími tvůrci ze zahraničí, díky nimž jsem měla možnost dozvědět se více o výrobě filmů v zahraničí a porovnat jejich zkušenosti s mými z Čech. Myslíme si, že pro účastníky střihové části workshopu mohl být kurz ještě více přínosný, jelikož měli možnost na místě posunout své projekty výrazně dál a v budoucnu by mě lákalo se tohoto kurzu zúčastnit. Celkově bychom IDFAcademy Summer School vyhodnotily jako výborný workshop pro začínající dokumentární tvůrce.

Kurzovné ve výši 1.210 euro bylo hrazeno následovně - 605 euro stipendiem od APA, 605 EURO od FAMU a cestovné ve výši 15.000.- jsme uhradily z dotace od SFK na výrobu dokumentu. Ubytování a strava byla poskytnuta v rámci kurzovného od pořadatelů.

Greta Stocklassa

režisérka