Martin Jůza

MAIA Workshops 1 & 2 2018

Závěrečná zpráva MAIA Workshops 1 & 2

Program MAIA Workshops je určený pro mladé producenty. Jedná se o třítýdenní intenzivní workshop, který se rozprostírá během celého roku. Můžete se buď přihlásit na celý komplexní program, nebo jen na jednotlivé týdny, přičemž každý týden se věnuje jinému aspektu producentské práce. Původně jsem se hlásil pouze na první workshop, ale nakonec jsem jel na všechny tři.

MAIA je oproti předchozím workshopům, které jsem absolvoval, v mnohem volnějším a rodinném tempu. Což ale vůbec neubírá na obsahové hodnotě. Naopak. Jel jsem tam se zkušeností s produkcí celovečerního dokumentu a dozvěděl jsem se spoustu informací o producentství hraného filmu na evropském trhu.

První workshop se zaměřuje na kreativní aspekty producentství. Probírali jsme, jak hledat náměty, jak spolupracovat s autory a hlavně jak postavit realistický časový plán produkce. Od nápadu po poslední peníze ze vstupenek z kin. V tomto ohledu byl nejpřínosnější workshop Lindy Beath, která nás naučila přemýšlet věcně, pragmaticky, ale abychom zároveň udrželi kreativního ducha. Poslední část workshopu nás Linda vedla, ať si napíšeme plán na příštích pět let. Díky tomu jsem už podnikl řadu rozhodnotí, ve kterých bych bez tohoto plánu plaval. Součástí MAIA workshopu jsou seance nad vlastními projekty, které vedou tutoři Alejandro De La Fuente a Danijel Hočevar. Daniel je velmi zkušený slovinský producent a Alejandro script doctor, se kterým dále konzultujeme můj hraný debut.

Druhá část workshopu se odehrála na Sicílii. Téma bylo Legal and financial aspects. Naučil jsem se zde přemýšlet o koprodukcích tak, aby byly pro projekt užitečné, respektive vznikaly z potřeby námětu a ne politikaření. Učili jsme se zde také, jak funguje systém vyplácení zisků jednotlivým partnerům, na který musíme myslet už když píšeme smlouvy. Zároveň jsme pomocí metody lean canvas definovali naše firmy - kdo je náš zákazník, jaký problém řešíme, v čem jsme unikátní. Bylo skvělé se na svoji společnost podívat prakticky a z odstupu.

MAIA workshop musím jen doporučit a děkuji APA za podporu. Bohužel je možné, že další ročník už se neuskuteční, protože organizátoři nedostali podporu MEDIA.

Martin Jůza