Julie Žáčková

10. - 17.11.2018 / Bánská Štiavnica, Slovensko

10. - 16.4.2019 / Plzeň, Česká republika

16. - 23.8.2019 / Sarajevo, Bosna a Hercegovina

Na workshop Midpoint TV Launch jsme byli vybráni se scenáristkou Miladou Těšitelovou a režisérem Janem Těšitelem s projektem “Vrby”. Tento námět na seriál byl vybrán mezi šest dalších evropských projektů určených pro zpracování do televizní série. Těchto šest projektů bylo dále rozděleno do skupin po třech, ve kterých jsme absolvovali všechny jednotlivé týdenní moduly. Naši skupinu vedl zkušený tutor Gabor Krigler, původně kreativní producent v maďarské HBO.

Celý workshop byl klasicky rozdělen na práce a konzultace ve skupinách, na přednášky, mezi jednotlivými workshopy také probíhaly Skype konzultace. Behěm celého workshopu nás také provázel “development executive trainee” Martynas Mendelis, který nám pomohl formovat kompletní příběh seriálu a dokázal formulovat velice věcné a přínosné poznámky.

Celý workshop byl zaměřen na stavbu příběhu seriálu, včetně vytvoření jednotlivých storylines, story engine, napsání pilotního scénáře a vytvoření seriálové bible a dalších prezentačních materiálů. Práce navíc probíhala nejen na workshopech, ale i mimo ně, jelikož jsme museli i ve svém volném čase pracovat na jednotlivých podkladech.

První workshop v Bánské Štiavnici byl zaměřen především na rozebrání jednotlivých námětů a hledání již zmíněného “story engine”, což se ukázalo jako poměrně nelehký úkol. Kromě přednášek mě na prvním workshopu zaujaly také tzv. living room screenings, které probíhaly každý večer a během kterých se promítaly a analyzovaly různé televizní seriály.

Druhý workshop v Plzni probíhal společně s festivalem Finále Plzeň, tentokrát byl zaměřen také na producentskou stránku projektu - zásadní byly např. konzultace s producentkou a distributorkou Marike Muselaers, případně se Stevem Matthewsem z HBO Europe.

Třetí a poslední workshop probíhal v Sarajevu, a to během mezinárodního festivalu. Vrcholem celého workshopu byl závěrečný pitching, na který jsme se připravovali celý tento poslední týden.

Navíc jsme měli možnost účastnit se např. přednášky s producentem a scenáristou Hagai Lévy (The Affair, In Treatment), což bylo velice inspirativní a přínosné.

Náš projekt “Vrby” získal na závěr Midpoint TV Launch hlavní cenu HBO Europe za nejlepší projekt, věřím ale, že jsme tohoto ocenění dosáhli především díky možnosti rozvíjet náš příběh pod vedením velice zkušených tutorů a díky jejich cenným připomínkám. Velice tento workshop doporučuji všem, kteří mají zájem proniknout do seriálové tvorby a moc děkuji APA za podporu.

Vyúčtování:

Midpoint TV Launch kurzovné:

workshop 1: 1500 EUR (500 EUR za každého účastníka)

workshop 2: 1500 EUR (500 EUR za každého účastníka)

workshop 3: 500 EUR (stipendium 1000 EUR Midpoint)

příspěvek APA:

1000 EUR

doplaceno za Unit Sofa Praha:

2500 EUR
+ cestovné (letenky)