Kristina Hněvsová, Michael Kaboš

kristynahnevsova@gmail.com

EX ORIENTE

závěrečná zpráva o účasti

S projektem “Nebezpečný svět Rajka Dolečka” režisérky Kristýny Bartošové jsem se zúčastnila programu Ex Oriente. Program se skládá ze tří týdenních workshopů v průběhu tři čtvrtě roku, kterých se účastní vždy tandem režisér-producent a společně vyvíjejí filmový projekt. Projekty nastupují do programu většinou ještě v rané fázi developmentu, kdy mají tvůrci sepsaný námět a natočené předtáčky, ale v Ex Oriente ještě pořád hledají, jak uchopit a vycizelovat své téma, a také ho připravují na veřejný pitching s trailerem.

S naším projektem jsme během programu prošli zásadním vývojem. Na začátku jsme s režisérkou měly spíš mlhavou představu, jak budeme film zpracovávat, ale díky velikému množství individuálních konzultací s dramaturgy a dalšími inspirativními osobnostmi ze zahraničí jsme film po obsahové stránce značně posunuly a precizovaly. Během programu jsme sepsaly několik treatmentů a vyrobily trailer, takže jsme byly schopny film prezentovat na pitching foru v rámci East Doc Platform. Z původně bakalářského filmu FAMU jsme vyvinuly plnohodnotný celovečerní film a s materiály připravenými během Ex Oriente žádáme o podporu fond kinematografie.

Na Ex Oriente si nejvíc cením možnosti dramaturgických konzultací, díky kterým vznikající film nebude srozumitelný jen pro lokální publikum, ale i to v zahraničí. Musím také vyzdvihnout snahu organizátorů z IDF zajistit nám co nejlepší příležitosti k networkingu, kdy se lze během workshopů neformálně potkat s důležitými lidmi z branže. Účast na Ex Oriente mi otevřela spoustu dveří v celé Evropě a z kontaktů získaných během uplynulého tři čtvrtě roku budu ještě dlouho těžit. Všem projektům zmítajícím se ve vývoji mohu účast v tomto programu určitě vřele doporučit.